...
De touroperator (btw-reisbureau) bezorgt de bruto-factuur met een unieke identificatiecode aan de reisagent (tussenpersoon).
De reisagent (tussenpersoon) bezorgt deze factuur aan de klant (afnemer).
De reisagent (tussenpersoon) bezorgt een verkoopfactuur aan de touroperator (btw-reisbureau) voor zijn commissie.
De touroperator(btw-reisbureau) en reisagent (tussenpersoon) spreken af via wie de geldstroom gaat. Dit kan rechtstreeks naar de touroperator (btw-reisbureau) of via de reisagent (tussenpersoon) naar de touroperator (btw-reisbureau).
...
De touroperator (btw-reisbureau) bezorgt een netto-factuur met btw berekend op het netto-bedrag (i.p.v. het brutobedrag bij optie 1 en optie 2).
De reisagent (tussenpersoon) maakt een nieuwe verkoopfactuur met opnieuw btw op het bruto bedrag naar de klant (afnemer).
De reisagent (tussenpersoon) boekt de factuur van de touroperator(btw-reisbureau) in het aankoopdagboek.
Info |
---|
Deze drie opties worden in TravelNote ondersteund vanaf 1 januari 2022 en zal men vanaf december kunnen inrichten in onze software. |
Wat betekent dit in de praktijk voor de reisagent?
Zowel bij optie 1 en optie 2 doorverkoop zal men in het dossier nog steeds alle verkochte artikelen kunnen zien hebben en een bevestiging aan de klant kunnen bezorgen met alle artikelen.
Wanneer bij optie 1 en optie 2 de geldstroom via de reisagent loopt dan wordt de verkochte reis op een balansrekening gefactureerd. Het mag niet meer in de verkochte omzet(=verkoop) komen van de reisagent. Wanneer u doorbetaald aan de touroperator komt deze balansrekening effen in uw boekhouding. M.a.w. enkel nog uw commissie komt in uw omzet terecht voor optie 1 en optie 2! Wanneer u een Andere zaken die u verkoopt zonder reisbemiddeling (verzekering, dossierkost, … aanrekent in het dossier, wordt dit gefactureerd en komt dit wel nog ) komen nog steeds in uw verkoop zoals nu het geval is.
Wanneer bij optie 1 en optie 2 doorverkocht wordt en de geldstroom loopt niet meer via de reisagent dan zal de reis die u doorverkoopt niet gefactureerd worden. Het komt dan ook niet op een balansrekening. De andere artikelen die u rechtstreeks verkoopt en de dossierkost komen wel op de factuur.
Wanneer bij optie 1 en optie 2 de verkoopfactuur commissie wordt gemaakt naar een Belgische touroperator dan is de btw vrijgesteld.
Wanneer bij optie 1 en optie 2 de verkoopfactuur commissie wordt gemaakt naar een IC touroperator (in EER buiten BE) moet u btw verlegd gebruiken en zal u een intracommunautaire opgave moeten opmaken.
Bij optie 3 moet u opletten dat u geen dubbele btw rekent voor een reis met bestemming binnen Europa. Bij optie 3 komt er een verkoop en aankoop in uw boekhouding voor het reisdossier zoals heden het geval is, dus niet enkel de commissie.
De reisagent zal per touroperator moeten afspreken welke optie de standaard werkwijze wordt en welke opties mogelijk zijn.
De aanmaak van een reisdossier zal vanaf 1 januari aanpassen bij reisbemiddeling. Hierover informeren we verder in stap 3.
...
De touroperator zal per reiskantoor moeten afspreken welke optie de standaard werkwijze wordt en welke opties mogelijk zijn.
Er wordt best duidelijke communicatie afgesproken indien een standaard optie niet mogelijk is. Hoe geeft de reisagent dan door dat het bijvoorbeeld optie 3 netto verkoop is?
De werkwijze van de touroperator zal in sommige gevallen veel veranderen. Dit vooral voor de touroperators met bestemmingen binnen Europa. Men mag geen factuur met btw en commissie meer uitreiken, dus de lay-outs moeten worden aangepast , en self-billing agreements moeten worden opgesteld. Hierover meer in stap 2 en stap 3.
De aanmaak van een reisdossier zal vanaf 1 januari aanpassen als u naar voor een reisagent factureerteen dossier opmaakt. U zal dan per dossier de juiste optie kunnen aanduiden, met een standaard optie als default. Hierover informeren we verder in stap 3.
...